Bilgiye ulaşmanın çok ama çok kolay olduğu bu dönemde çocuklar dinledikleri müziklerden, izledikleri dizi ve filmlerden bilişsel kapasitelerinin çok üzerinde bilgilere sahip olabiliyorlar.
Bu durumda yetişkinlerin en çok köşeye sıkıştıkları konu da cinsellik konusu oluyor. Çocukların can alıcı soruları karşısında açık olmak, durumu olağan kılmak önemli. Elbette bu konunun aile yapısı, kültürü ve yetiştirme biçimlerine göre değişiklik gösterebileceğini belirtmekte fayda var.
Konuşmakta zorlanacağınızı düşündüğünüz durumlarda içeriğine güvendiğiniz kitapları evin ortak alanlarında, görünen yerlere bırakarak (onun odası yerine (!) salon, misafir odası ya da mutfak gibi) çocuğunuzun aradığı bilgiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Çocukların kafasını karıştırmadan, meraklarını giderecek ne gibi cevaplar verebiliriz?
-Eşcinsel/ gay/ lezbiyen ne demek?
Çocuğunuz size bunların anlamını soruyorsa ve siz de cevap vermeden konuyu geçiştirmeyi deniyorsanız bilin ki çocuğunuz o bilgiyi başka yerlerden elbet alacak.
Çocuğunuza bu durumu yaşına uygun biçimde ve etrafınızdaki ilişkiler üzerinden örnekler vererek açıklayabilirsiniz.
Örnek konuşma: Ahmet Amca’nı ve Nilüfer Teyze’ni düşün. Birisi erkek birisi kadın ve birbirlerine romantik anlamda duygular besliyorlar ve birbirlerini seviyorlar. Bu durum aynı cinsiyete ait insanlar arasında da olabiliyor. Örneğin bir erkeğin bir başka erkeğe romantik anlamda yakınlık hissetmesi ve duygular beslemesi gibi. Bu duruma eşcinsellik deniyor ve kadınlar için “lezbiyen” erkekler için ise “gay” tanımı kullanılıyor.
Yaşı daha büyük olan gençlere kişilerin birbirlerine cinsel anlamda çekim hissetmesi konusu da anlatılmalıdır. Ancak küçük yaş grubu için bu durum kafa karışıklığı oluşturabilir.
Çocuklara cinsellik konusu anlatılırken "Aşık olan insanlar cinsellik yaşar. Evli insanlar cinsellik yaşar." gibi ucu açık ve kafa karıştırıcı bilgiler yerine daha formal, bilime, kadın ve erkekteki vücut farklılıklarına ve işlevlerine dayalı açıklama yapmak çok daha sağlıklı bir seçenektir. Cinsel organlara isim takmak yerine penis, testis, vajina, meme terimlerini kullanmak çocuğa vücudunu doğru tanıması konusunda zemin hazırlar ve cinselliğin, cinsel organların tabu haline gelmesinden uzaklaştırır. Çocuklara çok küçük yaştan itibaren (2-3 yaş gibi) kadınların ve erkeklerin özel bölgeleri ve mahremiyeti öğretilmeli, sınırlar konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.